18 Mart 2007 Pazar

Wikipedia'dan Esperanto'ya darbe


Internet üzerinden açık ansiklopedi olarak yayın yapan Wikipedia, Esperanto'nun site içinde artık geçerli bir dil olmayacağını açıkladı.

BURSA- İnternet kullanıcılarının ihtiyaçları olan bilgiye, çok fazla aramaya gereksinim duymadan, az veya çok doğruluk oranıyla ulaşabildikleri kaynak olan Wikipedia, yapay bir dil olan Esperanto'nun site içindeki kullanımını ortadan kaldırma kararı aldı. Bu karar, Esperanto'yu kullanan yaklaşık on kişi tarafından olumsuz karşılanırken, birçok soruyu da beraberinde getirdi. Wikipedia yetkilileri "Esperanto gerçekmiş zannettik. Bir ülkenin diliymiş zannettik. Fakat yanılmışız. Meğer uydur kaydır bir dilmiş. Ülkesi olmayan bir dili kim ne yapsın" diyerek aldıkları kararın nedenini açıkladı.


Esperanto'nun Wikipedia'da geçerli bir dil sayılmamasından dolayı büyük üzüntü duyguduğunu açıklayan Elizabeth Zamenhof, "gıdı" kelimesinin Esperanto'da bir karşılığı olmadiği için çok memnun.

Esperanto severler kızgın

Polonya merkezli "Esperanto'yu geliştirme ve koruma derneği" basın sözcüsü Elizabeth Zamenhof bu kararın Esperanto kullananlar arasında büyük bir hüsrana yol açtığını belirtti. Amaçlarının bu dilin bütün dünya tarafından kullanılmasını sağlamak olduğunu anlatan, aynı zamanda Esperanto'nun yaratıcısı Ludwik Lejzer Zamenhof'un kızı olan Zamenhof, "Bir kez incindik, bir daha incinmeyeceğiz. Bir gün herkes Esperantolu olacak" dedi.

1 yorum:

Aydin Gunduz dedi ki...

bu gerçekten harika olmuş:) gıdıya bayıldım.