18 Mart 2007 Pazar

Yerli rehber daha fazla ilerlemek istemiyor


La Paz - Arkeoloji Vakfının düzenlediği gezide türk grubuna eşlik eden yerli rehber Ravilob Nomis ileride kötü ruhlarin olduğunu öne sürerek ilerlemeyi kesti.

Bolivya'daki türk kökenli kızılderilileri aramak amaciyla düzenlenmiş olan geziye Bolivya'daki Türk Büyükelçiliği tarafindan tavsiye edilmiş olan Nomis son derece güvenli ve yetenekli bir rehber olarak tanınıyordu.

Türk grubuyla Nomis arasındaki ilk sürtüşme Nomis'in 5000 Bolivya yeni karşılığında gruba La Paz turu satmaya çalışmasıyla başladı. Daha sonra verilen bahşişlerin azlığından yakınan rehber, şehrin dışına çıkıldığında ise "ileride kötü ruhlar var, biz daha fazla devam etmemek" diyerek durdu. Turdaki türklerin ifadelerine göre o zamana kadar present perfect continuous tense'lere bile dikkat ederek ingilizce konuşan rehberin aniden telaffuzunun bozulması anlaşmayı zorlaştırdı.

"Tanrilar kurban istemek" diye bağırarak kaçan Nomis'i La Paz'da bir masaj salonunda gevşerken bulduysak da, kendisi "Beyaz adam çatal dilli!" diyerek röportaj teklifimizi reddetti.
Türk grubunun ise yoluna Google Earth ile devam ettiği öğrenildi.

Hiç yorum yok: